.::. Cuba Tengok Berapa Ramai Orang Yang Ziarah .::.

Sunday, July 29, 2012

My knees

Assalamu'alaikum...

example : this picture is just decorative

Hi everyone .. How was your day? Hope everything going well as what you plan and wish for, InshaAllah. Ok today I want to talk about ' my knees' . I'm ill.... ( only my knees because I play rollerblade to practice about slalom double crazy so my knees also crazy hahaha ^^ ! )  


Oh my knees 


I'm sorry I've done this to you. You hurt. I know you do. You have to haul all this extra weight around and you just don't like it. You don't like it when I exercise, but I have to, so that eventually you won't have to carry such a heavy load. You especially don't like stairs. I'm so sorry I thought I was invincible and that there would be no consequences to each individual choice I made. 
But I know better now. 
Each choice I made is added to each other choice I made. And now you hurt. 


Dear Knees,
I'm so sorry. 
I'm trying to fix it. You inspire me and motivate me to fix what's broken about me, so that you won't be broken. 

love,
Me.


Ok bye .. Oh, Don't forget to make a smile for everyone yeah! ^^ !
Wassalam.

Friday, July 27, 2012

Kecewa

Assalamu'alaikum....


Hi.. Apa khabar semua? Sihat? Saya harap siapa yang membaca ni, dia sihat belaka.. haha ^^ ! Ok sebelum saya berbicara, saya hendak berikan satu ucapan pada semua ummat islam. 

 Selamat Menunaikan Ibadah Puasa...  ^^ ! 

Hmm.. pejam celik pejam celik dah seminggu kita berpuasa, betul tak? Alhamdulilah semuanya ok. Tahun ni saya puasa rasa macam lagi best dari sebelum ni... sebab ?? hmm itu saya rasa tak boleh nak ceritakan sebabnya saya pun tahu jawapannya, haha ^^ ! Apa-apa pun... saya rasa seronok sangat sekarang ni.. :) 

Oppss mesti korang akan tertanya-tanya kenapa saya tulis tajuk kali ni " KECEWA " .. Nak tahu .. okay. tapi.. korang tak kisah kan saya cerita kat sini.. haha ^^ ! hmm biarlah.. saya nak cerita jugak.. *__* 

Ok firstly saya ada kawan baik, lepas tu... umi saya nak sangat saya kawen.. haha ^^ ! biasa lah.. mak .. dia nak sangat anak dia kawen cepat.. and dia pun dah tak sabar nak timbang cucu.. tapi apa salahnya umi je yang beranak, lagi pun umi muda lagi kan.. ( senyum ada makna ) :) 

Lepas tu... umi pun cakap la.. 

Umi : Cuba tanya kat kawan baik kakak tu .. dia nak kawen tak dengan kakak .. ?
Saya : Kakak da cuba tanya , tapi ..........
Umi : Tapi apa? 

Saya pun bercerita lah kepada umi, apa yang kawan baik saya sampaikan pada saya.. 

Umi : ........ ( umi hanya diam dan terus bad mood.. dan hati dia rasa macam kecewa )
Saya : Umi.. akak dengan kawan akak tu hanya kawan baik lah umi.. tak lebih apa-apa pun..
Umi : ..... ( umi terus diam sahaja then terus masuk bilik dia.. tak tahu la dia buat apa ... ) haha ^^ !

So .. kecian jugak tengok umi .. umi pulak yang kecewa, yang saya ni?? ketawa pulak.. haha ^^ ! Betul lah. saya dengan kawan saya .. cuma kawan baik.. dan saya tak nak hati ni menangis pada orang yang bukan halal..... dan jugak... tak suka la hati saya ni di kecewakan pas tu menangis tak tentu pasal, so kalau terjadi apa-apa pun kita akan jadi orang yang tidak ada masalah..cool and relax  ^^ !

Lastly saya nak tutup cerita ni dengan ucapan saya ( ayat saya tak hebat mana pun ) iaitu

Tak perlu lah kita letak pada seseorang itu dengan seratus peratus.. Hanya lima puluh peratus sahaja..
Tapi bila dia dah jadi milik kita (nikah) , baru lah letak lapan puluh peratus.... dua puluh peratus tu hanya simpan dulu..  ( simpan untuk tua lah ) .... hahaha ^^ !

Ok lah saya rasa itu je la yang saya nak ceritakan hari ni.. Saya nak pergi sambung balik kerja saya iaitu baca novel yang bertajuk " Pukul 3:00 Pagi " penulis Aina Emir .

Selamat malam dan jangan lupa niat puasa untuk esok.. dan lagi satu jangan lupa buat adab tidur ya.. ok Bye. ^^ !
Wassalam. 

Thursday, July 12, 2012

Budak Lagi


Assalamu'alaikum

Hi... Apa khabar? Sihat? Saya harap korang sihat disampingi sahabat-sahabat , keluarga dan di mana anda berada. ^^ !

Ok, hari ini saya nak cerita tentang topik "Budak Lagi". Maksudnya umur budak yang 2 - 4 tahun.. haha.. Masa zaman saya kecik, memang kelakar .. Saya akan ceritakan sebanyak mana yang saya ingat dan umi saya pun ada jugak cerita tentang saya semasa saya kecil.

1. Saya meniru umi saya basuh baju , tapi saya pergi ambil lampin yang saya pakai tu, ( lampin pakai buang  haha ^^ !) rendam kat dalam aquarium ikan... haha ^^ ! siap letak Nila ( yang warna biru tu ) .. Habis ikan dalam tu mati .. ( kelakar sangat :D hahahaha)

2. Umi saya selalu letakkan losyen kat kaki , tangan, dan badan saya, lepas tu umi letak kat atas meja. So saya pergi ambil losyen tu melalui kerusi.. Then bila dah dapat, saya pergi picit banyak-banyak losyen tu dan terus sapu di badan kucing.. ( hahahaahhah ^^ !) habis satu badan kucing tu saya pergi sapu dengan losyen. Tapi umi jugak yang kena mandi kan kucing tu balik.. kecian kucing tu dan umi ... ;)

3. Selalu jugak tengok umi sterika baju, tapi kali ni,, umi sterika kat bawah sebab meja dia da patah. haha ^^ ! So masa umi tinggalkan sterika tu, sterika tu still panas lagi. Masa tu saya dengan adik lelaki saya sahaja yang ada kat situ. Lepas tu saya pergi ambil sterika tu pergi gosok kat atas kaki adik saya .. hahaha ^^ ! nakal nya ...

4. Kat dalam bilik parent saya katilnya jenis spring. Jadi bila lompat memang best la, dan melambong tinggi la nampaknya. haha ^^ ! So masa saya lompat-lompat.. sekali tu, saya boleh terlekat dekat tempat penyangkut baju yang jenis mata kail ( tersangkut dibibir saya. )  Fuh masa tu saya jerit kuat-kuat la.. dan menangis la apa lagi, tp alhamdullih bila dah besar bibir saya still comel tau.. haha ^^ ! Syukur ....

Dan yang terakhir...

5. Saya selalu dengar umi saya panggil ayah saya " YANG " pas tu saya pikir sorang-sorang kenapa umi panggil ayah " YANG " kenapa tak panggil " AYAH " hahaha masa tu saya budak lagi dan pikiran pun masih budak-budak yang tak matang.. :) ... pas tu saya pun try la panggil " YANG ". Umi pun tegur saya..

Umi : Ish! kamu ni, jangan panggil "yang" panggil "ayah"..
Saya : Kenapa tak boleh?
Umi : Kamu kecik lagi la ...
Saya : erk.. hmmmm :( ( sambil tu garu kepala dengan penuh tertanya-tanya.. )

hahaha,, memang lucu.. :) Sebenarnya banyak lagi cerita tapi setakat ni je la dulu ya..

Ok terima kasih atas sudi membazirkan masa anda di dalam cerita ni.. hehehee.. Saya harap korang suka. bye.
Wassalam

Tuesday, July 3, 2012

Pakaian

Assalamu'alaikum...

Hi semua, apa khabar hari ni? Sihat? Saya harap anda kalian semuanya sihat di samping teman-teman and sekeluarga yang tersayang. Hari ni topik saya, nak cerita tentang pakaian. Okay, hari ini ( hari Selasa / 3 Julai 2012 ) saya akan pergi ke Tasik Putih, Kluang Johor, untuk bermain kasut roda.

Memang tiap-tiap hari saya akan pergi ke situ selepas saya solat Asar. Sehinggalah pukul 7.00 mlm. Semasa saya on the way ke Tasik, hati saya memang cool and happy. Tiba sampai disana, saya pun parking lah... kemudian, ada seorang hamba ALLAH yang mulia dan berketurunan mamak tegur saya....

Mamak : Hi adik, boleh tanya tak?
Saya : Boleh. ( hati saya memang tak sedap hati.)
Mamak : Kenapa you pakai tutup muka? Ikut cara apa ?
Saya : Saya tutup muka ni adalah sunnah nabi.
Mamak : Kalau you ikut sunnah nabi kenapa tak ikut cara nabi betul-betul..
Saya : .............. ( diam je dan hati saya sedih dan rasa nak menangis kat situ jugak..  )
Mamak : bla bla bla bla bla bla ( dia membebel apa yang dia suka... )

 Okay ,  saya sebenarnya tak kuasa lah nak lawan-lawan bercakap ni, maksudnya berdebat dalam bab agama. sebab saya ni bukan nya arif sangat , cuma saya tahu sikit-sikit je.. so kat sini saya sedih sebab soalan dia tu macam dia tak minat orang pakai purdah.

Saya nak je jawap kat mamak tu , kenapa pakcik tak nak tegur budak perempuan yang seksi , dan pergi tanya perempuan tu , " you ikut pakaian seksi ni cara apa? " Hah !! kenapa tak tanya macam tu je kat perempuan dalam tasik ni???  Bukan saya cepat melenting bila di tegur , tapi cara dia tu macam tak suka cara saya pakai, kalau tak suka, tutup mulut la!! tak payah la nak mengomel-gomel.

Maafkan saya andai saya terkasar bahasa.
bye wassalam.