.::. Cuba Tengok Berapa Ramai Orang Yang Ziarah .::.

Tuesday, October 2, 2012

Memilih

Assalamu'alaikum..

Hari ini kita nak cari kawan yang pandai je,, habis tu yang bodoh siapa yang nak kawan??? Ada. Tapi tak ramai sikit je., itu pun orang bodoh jugak. Kesian kan~ 

Sebenarnya hidup ni tak perlu nak memilih sangat la nak kawan tu... dan lagi satu tolong jangan nak jatuh kan kebodohan kawan, Dia pun ada perasaan jugak la!

Contoh : 
Nana ni seorang yang berjaya dalam hal bisnes. Nama dia pun dah top dalam hal bisnes ni. Memang ramai jugak kenal dia. Tapi kesian sebab selepas tamat dari sekolahnya kawan-kawan dia tak pernah nak contact dan dia cuba nak contact tapi diorang selalu beri alasan sibuk la takde masa nak sms ni la dan macam-macam alasan. Sebab kenapa??? itu aku tak tahu . Mungkin Nana ni berjaya dalam hal bisnes so diorang pun jelez la.. 

Tetiba ......... 
Kawan lama dia contact balik.. Mula macam suka la bila dapat tahu kawan lama dia contact dia.. 
Tapi.... 
Jom kita baca dialog ni.. 

Mimi : Assalamu'alaikum sihat ? 
Nana : Wa'alaikumussalam Sihat . 
Mimi : Nak tanya boleh, ko masa sekolah dulu ada ambil SPM tak?
Nana : Tak. 
Mimi : Abis tu ko bisnes guna apa? Tak guna SPM ke?? 
Nana : ( dia tak dapat nak jawap sebab hati dia mula sedih dan tak tahu nak jawap apa )
Mimi : Wei, aku tanya ni, nape tak jawap? 

Nana terus tak dapat jawap dan dia terus offkan phone, dia sedih. 

So kat sini saya nak cakap. Tak semestinya budak tu tak ambil SPM  tak boleh nak bisnes. Sebenarnya yang beri rezeki, adalah ALLAH!!! bukan SPM!!! - kan dah! haish~ aku pulak yang nak marah ~ 

Zaman nenek atok moyang aku takde pun ambil SPM tapi boleh je hidup dan besar kan anak-anak sampai berjaya.. 

fikirlah sendiri 
Wassalam.

2 comments:

  1. hehhe.. assalamualaikum adik.
    Akak baru je jalan-jalan baca belog adik. tertarik plak ngan entri nih.

    stuju sangat.
    rezeki tu Allah yg beri. takyah la nak berfikiran lurus sangat.. semua nak kena ada spm. Ada spm cemerlang tapi, pemalas pun tak guna juge kan kan...

    anyway, akak kagum tgk kamu. doakan akak berjaya berniqab seperti kamu. insyaallah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam, hai akak makbed journal maaf sgt baru skrg nk reply hehe, terima kasih kak atas sudi meluang kan masa membaca blog saya, inshaAllah sy doakan akak yg terbaik dan dapat istiqomah dlm berniqab . amin.. :)

      Delete