.::. Cuba Tengok Berapa Ramai Orang Yang Ziarah .::.

Tuesday, November 26, 2013

Kek Coklat Kukus ( 1 Jam )

Assalamu'alaikum semua,

Hari ni saya nak share resepi kek dari mak mentua saya. Memang sedap. Jadi bila sedap kita kena la berkongsi resepi supaya resepi ada mewarisinya.. hihi....

Bahan A 
1 cawan susu cair
1 cawan air
1 cawan mentega cair
2 cawan gula perang

Bahan B ( Inti dan Hiasan )
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat

Kacau Rata
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila

Krim Coklat
1 cawan susu pekat
2 sudu makan serbuk koko
2 sudu makan mentega

Cara Membuat Kek
1. Panaskan kukusan.
2. Kacau semua bahan A di dalam mangkuk besar supaya sama rata dan sebati.
3. Ayak bahan B dan masukkan ke dalam bahan A dengan perlahan. Kacau rata.
4. Bahan C dipukul dengan garpu dan masukkan ke dalam mangkuk adunan. Kacau lagi supaya tidak bergentel.
5. Lapik loyang dengan kertas dan masukkan adunan.
6. Kukuskan selama 1 jam dengan api sederhana kecil (bagi mengelakkan kek pecah).
7. Hiaskan dengan krim coklat dan taburan chocolate rich

Cara Membuat Krim Coklat
1. Masukkan susu pekat dan serbuk koko ke dalam periuk.
2. Panaskan dengan api yang sederhana. Kacau sehingga sebati.
3. Masukkan mentega dan kacau rata sekali lagi.
4. Tutup api dan kacau sehingga sebati lagi.
5. Tunggu sehingga sedikit, kemudian tuangkan di atas kek.

'' Selamat mencuba ''

p/s : Gambar In Sha Allah bila saya dapat snap saya akan upload ya. 
wassalam.

Thursday, August 29, 2013

HARI RAYA BERSAMA SUAMI

Assalamu'alaikum semua..

     Dah lama sangat-sangat  tak berblogging ni, al-maklum la cuti raya lama sangat, sampai nak keje pun dah malas, well..selamat hari raya korang, maaf zahir dan batin ye yang mana ada salah silap semua tu la...raya sebulan kan so masih laku lagi la permohonan maaf tu, hahahaha...

     Korang macam mana..still cuti or keje??? tengok status member-member kat fb ada yang dah start keje dan ada yang masuk asrama..ada yang beraya sakan sampai ke tgh malam..syok la mana yang bisnes sendiri tu...sambil beraya sambil berbisnes..duit kuar masuk jek...saya?? 
    
     Ok dah.. jauh simpang ni...kene patah balik follow tajuk...suami cuti raya start selasa...half day...tunggu suami balik ngajar dari Pusat Bimbingan Ummah Kampar Perak.. Petang tu kami terus gerak balik ke Bagan Datoh Perak... dalam pukul 4 ptg tepat kami gerak...sampai kampung pukul 6:45 ptg, kira jauh la jugak..ada la jem sikit sana sini, sebab petang selalunya yang buat jem adalah bazar ramadhan, kan? Sehari sebelum raya tu jugak la saya menangis dalam bilik ditemani suami yang tido lena...aku teringat kat umi...First time beraya umah mertua...huhuhuh...

Hari Raya Pertama

     Bangun je dari tidur, terus solat Tahajud sementara tunggu Azan Subuh. Masa tu suami dah bangun untuk sesiap pergi ke mesjid. Lepas solat Subuh terus tolong mak mertua dekat dapur, lepas dah selesai.. saya iron baju raya suami dan saya, ingat nak iron malam raya ( malam semalam ) tapi masa tu abang ipar tengah guna so terpaksalah postpone. Kebetulan saya iron baju raya suami, akak ipar saya suruh iron sekali baju raya nenek. So makan masa yang lamalah saya berdiri menghadap baju raya.. hehehe...
     
     Balik je dari Solat Sunat Hari Raya kami semua bersalaman untuk memohon maaf yang mana ada terluka hati tu.. dan lastly baru la salam suami. Setakat ni takde lagi dosa kat suami, baru kawen kan.. haha... Lepas tu kami bergambar-gambar,, 

Selepas bersalaman, ini baju raya pertama kami.
   
     Selepas bersalaman tu kami semua beraya kerumah sedara-mara yang berdekatan rumah mertua. Memang syok sangat la masa tu tapi dalam hati tetap sayu sebab asyik teringat kat umi, Yelah, ini first time beraya tanpa umi ayah.. sedih dan terharu.. Lepas solat Asar kami sekeluarga terus bergerak ke Tanjung Malim. Kami bermalam disana rumah Pak Long dan Mak long.. 

Hari Raya Kedua

     Selepas kami sarapan terus kami bergerak beraya ke rumah sedara, ( tak tahulah apa nama panggilannya) sampai je sana, dalam 10 minit saya duduk makan kuih raya, suami panggil , katanya nak tunjukkan saya yang kat belakang rumah mak sedara ada sungai. Then, apa lagi.. takkan nak tengok sungai tu sampai kering, terus saya cepat-cepat panggil adik ipar teman saya berendam di dalam sungai tu.. hahahaha memang best sangat.. 

     Satu jam kemudian kami pun terus balik rumah... Saya balik raya Johor, hari raya yang keenam. Lewat sikit atas sebab yang tak boleh nak dihalang. So sepanjang beraya rumah mertua memang best dan mak ayah pun layan macam anak, takde pun mak ayah nak ketepikan mana anak dan menantu. I love mak ayah mertua ku.. 

     So inilah cerita kami beraya, first time beraya bersama... Sebelum saya tutup cerita ni, saya nak ucapkan

" SELAMAT HARI RAYA MOHON MAAF ZAHIR DAN BATIN DAN SELAMAT HARI KEMERDEKAAN MALAYSIA "

Wassalam

Saturday, July 13, 2013

CINTA SEBELUM DAN SELEPAS NIKAH

Assalamu'alaikum...

     Cinta selepas nikah memang paling indah dan halal untuk keseluruhannya, nak pimpin tangan dah dapat pahala, nak bergayut sampai ke subuh pun dapat pahala, semuanya akan dapat ganjaran pahala yg banyak...

     Tapi, cinta sebelum nikah, nak tengok muka si Dia pun akan menjadi bahaya, takut perkara lain yang datang. So macam seksa hati ! Kalau hati ni asyik seksa je, baik tak payah cinta. SIMPLE .

     Tapi itulah kekadang kita ni pandai cakap. Bila datangnya ujian macam ni kat kita, kita terus GABRA....

     Apa-apa pun kita kena terus kuat, tabah dan sabar bila ujian ni datang pada kita. Kerana apa? Kerana bila kita cuba untuk menghindari dari maksiat, maka ujian akan datang dengan macam-macam pelbagai. Hidup tak akan sempurna selagi kita tak beri di uji. Sebab? Allah sayang pada kita, Allah nak tengok kita sejauh mana tahap keimanan kita.

     Saya faham dengan dunia sekarang ni, semuanya dah menjadi moden. Nak elak daripada cinta memang payah sebab itu lumrah manusia. Tapi kita boleh halang dengan cara kita, bermaksud disini adalah, kita tahu apa yang kita buat tapi jangan sampai ia terjerumus sekali sudah la... takut akan bermulanya terperangkap disitu.

     OK la, ini sahaja mesej yang saya nak sampaikan. Sekiranya saya ada tersalah, tersilap dan terkasar, saya minta maaf dan ada apa yang nak ditanya tu boleh komen dibawah. Akhir kata terima kasih atas sudi melawat blog saya.

Wassalam.

Thursday, July 4, 2013

BERHIJRAH

Assalamu'alaikum...

     Hai semua, apa khabar ? Sihat ? Saya harap anda semua sihat sejahtera bersama keluarga, dan sahabat-sahabat anda sekalian.. Saya kat sini alhamdulillah sihat seperti biasa, cuma gigi bongsu saya je yg perit. Baru nak tumbuh tapi alhamdulillah setakat ni takde lagi deman. Hanya nak makan yang keras macam contohnya kacang memang sakit la.. Apa-apa pun memang saya harap, saya sihat dan sempurna dan juga beriman dan taqwa.. amin. ( apa banyak la DAN hehe ) Hari ni saya nak share sikit tentang kehidupan saya sikit, tak banyak pun ...

     Pada pukul 11.00 malam tepat, keadaan cuaca yg agak sejuk disebabkan petang tadi hujan hinggalah ke Maghrib, itu semuanya nikmat sementara. Dan kali ini saya dapat berpeluang untuk meng-up date :) kalau tak sebelum ni sibuk memanjang je... Sambil taip ni saya pasang Zikir Terapi Diri dari Hafiz Hamidun.

     Berhijrah? Ya, saya akan berhijrah. Hijrah itu penawar walaupun pahit hendak tinggalkan tempat kita dan juga pahit bila kita akan melalui kehidupan dan suasana yang baru. Insha ALLAH hari Isnin ni 8/7/2013 saya akan bermulanya kehidupan baru bersama suamiku yang tersayang. Saya terasa sedih yang teramat.

     Sedih sebab meninggalkan semua kenangan-kenangan pahit dan manis yang ada disini. (KLUANG). Hati ini asyik je nak sedih dan air mataku turut meraikan sejak menjak ni. Saya pun tak tahu kenapa sejak dua bulan ni hati asyik sedih, sedih,sedih,sedih.. macam ada yang dipanggil namaku. Hati tak boleh nak halang perasaan tu, mesti dia akan muncul dengan sendiri.

    Saya berhijrah bukan bermakna saya lari dari tempatku tapi untuk mencari penawar dan sinar. Paling saya sedih sekali bila saya nak tinggalkan umi, ayah dan madrasah yang selama 5 tahun saya mengajar. Ya ALLAH, terasa sedih sangat... Tak tahulah siapa lagi yang boleh ganti tempatku.

    Okeylah, apa yang saya ceritakan ni mana yang tak suka tu saya akan perbaiki lagi dan yang suka pulak saya mohon maaf beribu ampun. :) ( tak tahu la betul ke tak ayat ni sebab mata dah ngantuk sangat ) Selamat malam dan jangan lupa baca doa sebelum tidur.

    K. Wassalam.

Saturday, May 11, 2013

Minyak Kelapa Dara (Virgin Coconut Oil)

Assalamu'alaikum

Hi semua... Apa khabar ? Sebenarnya.... Saya rindu sangat pada semua orang yang setia membaca blog saya... serious ni tau. :) Harap anda semua sihat sejahtera...

Ok kali ini saya nak share pada anda mengenai " MINYAK KELAPA DARA "


*banyak khasiat yg terkandung di dalamnya
*100% asli..tanpa sebarang campuran
*baik untuk segala penyakit terutama kulit
*dapat membersihkan wajah dan mencantikkan kulit muka

Kalau anda sakit perut, boleh minum minyak tu.. dan dalam berapa minit insya Allah mujarab.. Saya ni memang suka pakai make up, dan semestinya akan pakai foundation, sebelum ni saya akan cuci muka menggunakan make up remover by elianto. Tapi sekarang ni, saya telah menggunakan minyak kelapa dara ni sebagai make up remover, alhamdulillah, muka saya nampak bersih.

So anda wajib beli, tak mahal pun...hanya RM20 dan ia sangat berkesan.. memang la kita tengok dan dengar minyak kelapa dara ni macam kolot, tapi hakikatnya masha ALLAH mujarab, jangan pandang rendah ya buatan Malaysia.

Sebelum saya tutup cerita ni, saya nak promote Minyak Kepala Dara, sesiapa yang berminat, boleh hubungi saya maryameyllisa@gmail.com

Wassalam.

Sunday, April 21, 2013

Majlis Pernikahan Hilyah

Assalamu'alaikum...
Hi semua.... Apa khabar? Sihat? Alhamdulillah... saya disini sihat dan semuanya okay seperti biasa. :) Saya harap anda semua sihat belaka ya... Amin..

Bismillah Hir Rahman Nir Rahim.. (^_^) !
Alhamdulillah saya dah pun bergelar menjadi seorang Isteri kepada suami saya iaitu Muhamad Syahir Bin Muhamad Nazeri. Apa yang hari ini saya nak kongsikan kat anda semua adalah cerita pasal Majlis Pernikahan saya. :) Walaupun sudah 22 hari yang berlalu.. tapi kenangan itu membuatkan tidak lupa sampai bila-bila.. ( cewahhh :D )

28 MAC 2013 MALAM JUMAAT

Ramai mak sedara, pak sedara dan sepupu sepapat, datang rumah. Dalam masa yang sama saya demam panas. Tapi disebabkan mereka datang saya lupa dalam keadaan kesihatan saya. Masa tu saya happy sangat dapat jumpa mereka. Masing-masing sibuk cari kerja. Ada yang buat gubahan, bunga sirih :D .. terima kasih sesangat pada yg tolong masa tu sbb kita ni dlm keluarga baru first time kan..so ada byk yg nak kena buat, tiba dlm pukul 10 malam tekak saya betul2 nak makan bubur, alhamdulillah terima kasih sgt kt maktih sbb maktih tolong buatkan :) .. lap lip lap lip lap lip da... pukul 12 tengah malam... masa tu saya still tak boleh nak lelapkan mata.. asyik terkebil-kebil je mata ni.. mungkin orang nak nikah memang macam tu kan. So malam tu kira saya tak dapat nak tidur lena hingga lah ke Subuh.

29 MAC 2013 JUMAAT

Selepas solat Subuh, terus saya rehat sekejap.. masa tu mata saya dah bengkak macam panda hahaha.. Saya breakfast bubur lagi dan air susu.. Alhamdulillah badan saya dah okay sikit, :) then selesai solat sunat Isyra' saya terus pergi buat persiapan diri dan make up. Ha,, sebut pasal make up.. Ya ALLAH, memang saya kurang memuaskan sbb ada comot sikit kat bahagian kelopak mata hihihi,,,,tapi tak pelah, yang dah lepas tu, dah la... tak perlu lagi nak mengungkit kan... lagi pun salah saya..saya yang buat so yg kesilapannya adalah diri sendiri. peace... still cantik juga (perasannn)

Siap sahaja semua, kami terus ke Masjid Al-Ikram di Taman Sri Kluang. Hati saya dah melayang jauh-jauh. Ya ALLAH rasa diri ini bukan diri ku yang sebenar mcm dlm mimpi pula.. Sampai je Masjid hati dah mula sedih. Tahan je perasaan tu sedalam-dalamnya. masa isi borang tu, jurunikah tu ada minta IC saya, ha.. ini mmg lawak sbb IC saya tak bawa.Aduhai....mcm mana blh jadi mcm ni... orang yg nak nikah ni mmg semua barang dia dah tak ingat... So adik lelaki saya lah yang kena pergi balik rumah dan cari. terima kasih fitri sbb tlg akak :) Kesian kt dia,,jgn marah :).. tapi alhamdulillah masjid tu dekat dengan rumah. :)

Tepat sahaja 9:50 pagi, status saya terus bertukar menjadi seorang isteri yang sah. Hati terus menjadi sayu dan sedih..sebab mesti kena wajib ikut suami da, dan lepas tu mesti rindu kat umi , ayah , dan adik2.... nangis tak berlagu da pun....huhuhu

 Saya tak dapat bayangkan yang saya dah kahwin..

Selesai doa, suami saya terus ke tempat saya untuk menyarung cincin. Subhanallah... Hanya Allah sahaja yang tahu, perasaan hati ni.. bergetar-getar bila upacara untuk membatalkan air wudu'.. ye la, tak pernah salam orang lelaki yang bukan berkaitan sedarah saya .. so macam kekok dan bergigil-gigil.. hehehe... :D

Selepas itu, kami pun bergambar ler.... lebih kurang dalam setengah jam jugak. dan kami semua pulang ke rumah untuk teruskan majlis makan-makan.. sehinggalah ke petang.. tapi kami tetap sambut tetamu sampai ke malam tak silap saya orang yang terakhir datang tu pelajar saya nama dia izzah tak sangka dia blh dtg walaupun da malam pun sbb dia org jauh, dari pahang, terima kasih sgt kat awak .. sanggup dtg jauh2 dan juga terima kasih pada semua yang datang ke majlis saya dan minta maaf yang mana saya tak dapat nak layan dgn baik atas sebab pengantin raja sehari ni kebiasaannya mesti sibuk,,, ampun kan patik ya..:)

Alhamdulillah, majlis saya semuanya berjalan lancar, tidak ada sebarang pun yang terganggu. Terima kasih ya ALLAH dan terima kasih pada Umi dan Ayah, dan juga terima kasih lagi sekali buat semua sedara mara, rakan-rakan, jiran tetangga, anak muridku dan juga yg turut hadir di atas korban anda yg bersanggupan datang kemajlis pernikahan dan perkahwinan saya . Apa pun semoga Allah balasi pengorbanan dan khidmat anda dalam majlis kami dengan penat letih anda. :)

alhamdulillah.. masa utk sarung cincin
Apa2 pun last sekali sebelum nak tutup cerita saya nak katakan "Cinta selepas nikah itu memang best!"

k Wassalam.

Sunday, March 24, 2013

UK Farm Kluang

Assalamu'alaikum


Hi everyone! Hari ni saya nak share dengan anda semua mengenai UK Farm Kluang.. Sebenarnya tempat ni saya pergi masa 7th of Dicember 2012, bersama dengan students Erican Language Centre..

Kami bertolak pada pukul 9:30 pagi dari tempat saya study dan sampai sana dalam pukul 10:00 pagi. Dekat je...

Tiba je disana, cuaca agak terlalu panas sangat, pokok-pokok semuanya dah ditebang so takde la tempat kita nak berteduh kan.. haish.. lagi-lagi saya ni memang kuat berpeluh... tak silap berapa jam saya boleh mandi peluh tau.. hahaha

Ok, hmm tempat tu besar la jugak.. tapi saya lupa berapa ekar entah.. Sorry..

Kiranya tempat ni kan macam Mini Zoo.. Sebab kenapa saya panggil macam tu, sebabnya adalah tempat tu ada haiwan ternakkan dan ada la beberapa sikit binatang yang seperti kuda, burung, dan monyet..


Agak lama jugak kami round kat situ, dan banyak saya tangkap gambar tapi tak dapat saya nak upload banyak-banyak so saya buat satu khas untuk video.. Simple! ( cari video tu kat youtube dan search Hilyah Muslimah dan cari tajuk video tu Uk Farm Kluang )

Saya ni kan, memang suka pergi tempat melancong ni, tapi kalau dah cuaca panas terpaksa kena korban, haha... Bayaran pun RM75 mahal tau.. Tapi normal la, siap Lunch.

 Gambar di atas ni baru balik singgah dari rumah orang asli.. Rumah orang asli dindingnya hanya menggunakan daun-daun kan... lepas tu tak pakai selipar.. dan... korang kena datang sini la.. baru tahu hahahah ( sebenarnya malas nak taip panjang-panjang  )

Ok, dalam pukul 4:30petang kami pun berkumpul dan kami rehat, makan aiskrim dan.... Pulang... ! Terima kasih sesangat kat anda semua sebab bagi ruang masa untuk membaca blog ini... hehehe.. saya sayang anda semua.. muah! xoxox.....

Wassalam.

Friday, March 15, 2013

Tupai Tanah

Assalamu'alaikum

Apa khabar semua? Sihat? Saya harap anda semua sihat. Ok saya nak tunjukkan gambar tupai tanah yang telah dijumpai di surau. so.. kali ni saya hanya short kan story. First, saya terkejut jugak tengok binatang ni dan saya tak nak pegang dia pun.. sebab dia agak spesis macam tikus mondok.. hahaha. So dalam beberapa jam kemudian saya cuba memberanikan diri untuk sentuh badan dia dan bermain dengannya. Now! I'm happy because they are so cute and naughty :D yeay!
By the way, thanks for reading this short story. (my english not good, sorry)
Wassalam.

Monday, February 18, 2013

Persiapan Untuk Nikah

Assalamu'alaikum..

Hi semua, apa khabar? Saya harap semua para pembaca blog saya, semoga sihat wal'afiat bersama orang yang tersayang. Saya disini alhamdulillah, sihat seperti biasa dan bersyukur sangat kerana dapat lagi kita bersama dalam ruang blog Qaseh Yang Suci a.k.a Hilyah Muslimah.

Seperti biasa, di waktu malamlah saya dapat ruang menaip disini. Tapi lebih kurang lama jugak saya tak update. Sebab masa tu, saya belum stabil untuk budgetkan masa menaip diblog saya. Tapi saya tahu, korang tak marahkan. ^_^

Ok, disebabkan korang tak marah, Nah! tengoklah gambar bear yang comel ini.... :)
So? Comel tak? ^_^

Alright, hmmm... ( tarik nafas panjang-panjang ) .... Macam mana ea saya nak mulakan ni.. Haish, rasa macam gementar pulak... ( pelik dengan tetibanya perangai aku ni ) Ok, macam ni.. saya insya ALLAH akan bakal jadi pengantin iaitu isteri orang, so semua persiapan nikah, bagi saya OK. Tak ada yang ada masalah apa-apa pun setakat ni. Alhamdulillah. ^_^

Cuma, tahukan harga sekarang ni dah naik so terpaksalah kena pandai budget wang dan tak nak membazir. Nanti takut tak ada berkat. Harap-harap majlis saya tu nanti, semuanya SIMPLE dan BERKAT ^_^.

Ok, saya nak kongsikan apa yang ada di majlis saya nanti... Tapi korang mesti tahu kan, majlis tu ada apa. Argh! saya nak cerita jugaklah, peduli apa.. hehehe ^_^...

Kad Jemputan - Kad jemputan saya tak pasti lagi sama ada saya buat atau tak. Sebabnya majlis saya tak buat besar-besaran, hanya jemput 200 orang sahaja. Kedai yang tukang buat kad jemputan boleh order 300 keping. Sekiranya saya buat, saya akan poskan yang mana korang letakkan alamat penuh rumah korang. Insha ALLAH.

Pelamin -  Saya ambil pelamin mini sahaja, RM350. Mahalkan? Itulah zaman terkini... ^_^ Pelamin tu, cuma saya buat syarat je, boleh bergambarkan. Saya tak buat yang ada renjis beras, air dan macam-macamlah.

Kompang - Saya tak ambil.

Khemah - Khemah saya ada dua je.. hehe ^_^ perempuan makan kat dalam rumah, lelaki makan kat dalam khemah.

Katering - Saya ambil orang karkun yang masak. Katanya dia pandai masak nasi minyak, nasi tomato, nasi beryani, so rasanya saya pilih nasi tomato sebab kosnya murah sikit dari yang lain tapi parent nak nasi minyak atau beryani. Tengoklah nanti..

Kamar - Bilik saya simple sangat , iaitu cuma pasang langsir baru kat tingkap. Dan beli cadar Queen warna coklat.

Make up - Saya sendiri, nak upah orang make up kan masha ALLAH budget tak cukup. Selagi saya mampu, saya boleh buat sendiri. ^_^

Baju Pengantin - Saya ada dua pasang, Pertama baju nikah saya warna putih jenis baju bai, dan yang kedua warna peach, kebaya labuh ( tak ketat ). Veil saya yang buat sendiri, harap cantik lah ^_^

Lagi apa lagi yang nak di sharekan...

Rasanya itu je la yang saya nak sampaikan ^_^

Ok di bawah ni saya akan bagi detail majlis saya.. korang boleh salin kat kertas ya. Cepat!!!

MAJLIS PERNIKAHAN DAN PERKAHWINAN

Dengan segala hormatnya mempersilakan semua orang sekeluarga hadir ke majlis pernikahan dan perkahwinan saya.

Pada hari Jumaat 29 Mac 2013 bersamaan 17 Jamadil Awal 1434H

Bertempat di No 4 Jalan 1/5 Taman Sri Kluang 86000 Kluang Johor.

Aturcara Majlis 9.00 pagi - 4 petang
Bernikah 9.00 pagi di Masjid Al-Iqram.

Semoga dengan kehadiran sekalian akan menyerikan lagi majlis kami dan beroleh keberkatan ALLAH S.W.T jua hendaknya. Insha ALLAH. ^_^

Ok last sekali Terima kasih atas sudi bagi masa untuk membaca dan kalau ada apa-apa boleh komen dibawah ya.

Wassalam.