.::. Cuba Tengok Berapa Ramai Orang Yang Ziarah .::.

Sunday, June 22, 2014

Bersediakah Aku?

Assalamu'alaikum....

Hai semua, hari ni saya free untuk menaip blog... Dan hari ni juga saya puasa, lagi berapa jam sahaja untuk menunggu waktu berbuka puasa. Dalam keadaan cuaca yang agak panas sudah terasa Ramadhan makin menghampiri kita.. Sama-samalah kita menjaga istiqomah dalam beribadat. Dari sekarang ini lah kita kena buat persiapan , supaya tiadalah kita rasa berat sangat nak puasa nanti.. :)

Semalam saya dan suami berbual-bual santai, kami berkongsi cerita yang ada kat dalam memori . Tetiba suami saya buka topik baru mengenai anak.

Masha ALLAH ! Hati ini terasa suka sangat bila suami sudah mula bertanya pasal anak.

Suami : Sayang, dah bersedia ke nak anak? Maksudnya zuriat kita.

Saya : Sayang dah bersedia lama dah... ( dlm hati tu rasa suka sgt smbil terbawa senyuman ke bibirku )

Suami : Abang bukan apa, cuma abang risau sayang tak boleh jaga anak kita.

Saya : Kenapa abang nak risaukan, insha ALLAH sayang boleh jaga... dan kita sama-sama boleh..

Suami : Maksud abang, abang masih belajar lagi , dalam 4 atau 5 tahun baru habis. Abang risau abang tak boleh nak focus pada anak kita dan sayang. Lagi-lagi bab keperluan kita hanya cukup-cukup.

Saya : ( saya hanya berdiam seketika )

Suami : Pelajaran abang sekarang ni masih lagi boleh focus pada sayang. Nanti bila naik kelas, pelajaran pun makin berat, jadi abang mesti perlukan masa lebih untuk belajar.

Saya : ( hati saya mula berubah suka jadi sedih )

Suami : Abang bukan nak takut-takut kan sayang, abang fikir macam mana kita ada anak nanti, boleh ke abang nak jaga anak sama-sama dalam keadaan belajar tambahan keperluan untuk anak kita lagi...

Saya : ( diam lagi )

Suami : Abang minta maaf sangat sekiranya abang cakap ni., abang cuma nak kita fikir sama-sama.

Saya : ( Senyap sambil pandang mata dan bibirnya  )

Suami : Maafkan abang...

Saya :  Abang, sayang faham keadaan abang, bagi sayang fikir dulu ya.. Cuma sayang nak sangat anak sebab nanti boleh lah temankan sayang kat rumah bila abang tiada dirumah.

Suami : Fikirlah ya sayang,,,

Itulah perbualan saya dan suami... sebelum kami masuk tidur.

Kesimpulannya adakah saya bersedia? Saya tak dapat nak jawap sampai sekarang, sebab bila nanti dah ada anak, saya dah tak boleh nak ke sana ke sini seperti sekarang ni, Lepas tu saya ni masih belajar lagi.. Tak tahu la nak bagi jawapan yang macam mana...

Saya hanya berdoa pada Allah memohon bagi petunjuk dan jawapan yang sebenar.

Setakat ni sahaja saya boleh kongsikan next time kita jumpa lagi :)

K wassalam

Saturday, June 14, 2014

Dunia Moden

Assalamu'alaikum....


Setelah kian lama saya tidak update apa-apa, hanya iklan sahaja. Padahal tiap-tiap hari saya selalu singgah blog dan baca post-post yang lepas. Bagi masa yang sesuai dan ada rasa timbul suka untuk update yang terbaru. Hee ~ :)

Saya sekarang dah mula selesa di tempat orang. Sebelum ni, agak cerewet di tempat baru. Tapi bila kelamaan ia menjadi rutin. Alhamdulillah..

Kehidupan adalah perjuangan, perlu tabah, sabar, kuat dan doa.

Ketika dulu banyak saya buangkan masa, tapi sekarang masa saya penuh dengan program. Lebih-lebih lagi saya seorang isteri dan pelajar kepada suami yang berstatus pelajar juga.

Hari demi hari, saya dapat banyak pengajaran yang mana pahit dan manis. Bukan mudah kita nak hidup tanpa ilmu. Ilmu adalah cahaya yang menyuluh jalan yang berterusan.

Sebagai manusia yang makin meningkat perlu ada perubahan, seperti dunia sekarang yang penuh dengan zaman moden. Jadi saya mula sedar bahawa perlu ada perubahan, sampai bila saya nak macam ini.?

Belajar menerima teguran, nasihat dan ujian dengan hati yang terbuka luas . Insha ALLAH :)

Ok, sekarang ni saya menduduki SPM persendirian, nervous sebab tak buat apa2 pun persiapan, sibuk dengan hal rumahtangga. Bila saya focus dengan buku2, rumah pulak macam mana? siapa nak masak? siapa nak kemas rumah? Jadi semua tu kena cari waktu yang betul2 sesuai tapi bila dah ada waktu free, saya pulak rasa letih dan penat. Bila lama kelamaan buku pun tak buka. Memang ujian betul bg seorang pelajar dan isteri ... :)

Sebut pasal baby, insha ALLAH memang saya nak sangat baby tapi saya tahu kedudukan saya sekarang agak sukar. Ini hanya perancangan sekiranya Allah nak bagi, terimalah seadanya .. :)

Kerja? Ok saya ni, cuma ada aliran tahfiz, jadi saya hanya mengajar orang mengaji... anak2 jiran datang ke rumah saya. Dan saya ada jugak datang ke rumah orang, ambil masa dalam sejam.

Itulah seharian saya, Sabtu dan Ahad saya berehat ataupun bershopping. Orang perempuan memang tak boleh nak lari dari bershopping ni ,, hee ~

Alright, setakat ini sahaja yang saya boleh kongsikan, next time saya update lagi.. insha Allah.

K Wassalam.