.::. Cuba Tengok Berapa Ramai Orang Yang Ziarah .::.

Wednesday, July 27, 2016

Selamat Hari Raya AidilFitri 2016

Assalamualaikum...

Sempena hari raya yang begitu mulia ini saya ingin ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri dan Mohon Maaf Zahir Dan Batin..

Tinggal lagi seminggu je lagi Syawal nak tinggalkan kita.. ouh... sekejap sgt.. Belum habis lagi nak ziarah rumah kawan2, sibuk dgn kerja,..Bila Sabtu dan Ahad sibuk pula pergi open house kat rumah jiran2 tetangga hehehe

Tahun kali ini saya dan suami beraya di Johor.. turn giliran saya pula, walawei... happy gila ,.. pasal tak sabar nak balik then nak beraya dgn family..

Tahun ni juga sy ada plan nak beraya satu keluarga warna sama ... maksudnya boria laa haha.... jadinya tu yg tak sabar bona nak balik nak tgk satu keluarga ni pakai baju warna sama.. maklumla... keluarga ni mmg tak pernah nak sedondon... serius ni.. mmg tak pernah k... dari lahir sampai lah tahun lepas mmg tak pernah.. so now.. tahun ni pergh... gembira yg teramat.. Alhamdulillah...

Terima kasih Ya Allah ...

nanti saya update gambarnya.. :)

Ok masuk raya Ketiga saya dan suami terus gerak ke Perak... da tak ingat la bertolak pukul berapa tapi mmg pagi la.. sampai je Zohor suami berhenti kat Tanjong Karang solat Jumaat kat situ...

Ok lepas solat tuh terus kitorang menjelajah cari durian sampai la Sg.Besar .. haaa.. kat situ berlambak durian tau.. pastu sy ni mmg gila dgn cempedak...da ada tu beli la sekali hehe.. pastu suami kalau da karok sgt mmg beli durian tu mcm beli borong haha..

Sampai je rumah Mak ayah mertua terus buka durian.. gelojoh betul nih! haha... apa lagi si suami yg da lama mengidam terus melahap durian tu sampai kenyang...

Pepagi buta tu suami kejut kan sbb nak tny nak pergi tandas sekali tak sebenarnya nak suh teman dia pergi tandas hehe ..

Dari situ la dia dan juga saya sakit perut asyik cirit birit .... tu laaa.. makan lagi durian byk2... kan da.. baru nak insaf haha...

Raya Keempat tu satu family pergi Ipoh beraya kat rumah abg ipar.. Mmg da lama nak pergi pun tapi takde rezeki.. kali ni inshaAllah ada rezeki lebih blh la pergi jejauh... '

Alhamdulillah...

Balik KL raya Keenam , kitorang gerak pagi sebab taknak melalui rintangan jalan jem hehe.... Alhamdulillah sampai la tghri.. semuanya berjalan dgn lancar... :)

ok saya nak ucapkan terima kasih sesangat pada awak awak semua sebab sudi meluangkan masa membaca entry kali ini....

Muahhhh xoxo....

Ini Gambar family di Johor
 k.wassalam

Thursday, June 23, 2016

BELA KUCING

Assalamu'alaikum...

Hai... selamat berpuasa, :)

Ok, saya dgn suami dah plan nak balik Kluang Johor...Untuk sambut Ramadhan bersama family, tapi apa yg kita rancang tu tak terlaksanakan,.. sebab nak hantar ayah p KLIA , ayah dapat pergi umrah.. alhamdulillah rezeki ayah :)

So masa kat rumah family, ada la beberapa ekor kucing ni satu je sy suka dan macam nak je bela dia dan bawa dia ke KL.. Hati duk bercakap sesorang.. boleh ke aku bela ni, pastu suami bagi ke bawa kucing ni kat dlm keta dan ambil masa beberapa jam ke KL.

Terus pujuk suami , dan bagi alasan2 yang kukuh haha supaya dia izinkan saya ambil kucing ni bawa ke KL.

Suami mmg tak berapa suka sgt nak bela kucing... sebab mungkin rumah flat.. pastu dia ada elergik bulu2 habuk2 ... takpe la , yang penting sy da cakap yg sy btl2 jaga kucing ni dgn bersih.

Finally ....Alhamdulillah berjaya juga sy memujuk hati suami .....

Apa lg , hati ni terus rasa berbunga2 tau.. yey.. kat rumah nanti da ada teman ...

Kucing ku,, selamat datang ke rumah ku yg comel ini... muahhh :D

so skrg ni hampir 3 minggu da dia stay kat rumah ni... alhamdulillah dia da pandai berak kencing kat tandas.... makan pun tahu kat mana tempat nya.. cuma dia suka tidur ikut mood dia.. takpela la syg.. yg penting happy duk kt sini... :)

Suami pun selalu bergurau2 dgn dia.. oh ye.. lupa nak bagi tahu.. kucing ni da ada nama tau.. itu pun suami yg bagi , nama dia GEBU .. hehe suami suka nama tu ..so kita ikut je la :)

Masa Ramadhan pertama tu saya dgn suami sibuk pergi cari kedai barang2 dgn makanan kucing .. so kitorg jumpa kedai tu kat Kelana Jaya, mcm2 la shopping kt situ... suami ckp .. apa yg kita buat ni niat sedekah... :)

Apa2 pun terima kasih Ya Allah sbb dgn izin-Mu suami bagi saya bela kucing dan dia pun suka gurau2 dgn GEBU...

k wassalam

Friday, June 10, 2016

BUAT PERTAMA KALI SCAN RAHIM

Assalamu'alaikum...

Setelah 3 tahun saya dan suami menunggu kehadiran cahaya mata , tiap kali itu juga la orang tanyakan tentang mengandung, dalam hati je yang tahu walaupun di wajah ini pura-pura ok dan senyum.

Sebelum ni memang ada niat nak p jumpa doktor tapi belum ada masa yg sesuai khas utk berjumpa tu.. so sy just byk kan p urut je la, dah merata saya p berurut . still gitu juga.. apa2 pun itu semua kehendak Allah S.W.T. yg penting kita dah usaha... dan perbanyakkan lagi doa.

Ok, hari ni Allah izin kan sy p buat cek , so pertama kali nya saya nak buat rawatan scan rahim, nervous sangat haha.. al -maklum saya sorang je kat situ, suami p solat jumaat hehe

Macam biasalah dokter akan bertaaruf dgn kita, haha

2 jam saya kat klinik, sebab nak scan rahim tu memerlukan pundi air kencing yg penuh, so terpaksa bertapa kat dalam bilik rawatan tu utk minum air mineral

Selepas beberapa jam, baru la mula scan rahim.. Alhamdulillah dokter cakap tiada apa2 masalah, Terus dalam hati ini kata Ya Allah terima kasih Ya Allah.. syukur sangat yang saya ni sihat.. Alhamdulillah...

Dokter sarankan utk buat rawatan yg seterusnya, inshaAllah saya akan update lagi... ;)

Pastu Balik je rumah terus bercerita kat suami dari A-Z hehe suami pun duk dgr dgn tawajuh ...

Inilah hasil tadi pergi buat check up, alhamdulillah syukur pada Mu ya Allah


ok jangan lupa next entry ye :) !

ok wassalam

Thursday, May 26, 2016

Suka Make Up ?

Assalamu'alaikum,

Sejak beberapa hari yg lalu sampai la sekarang ni , sy da mula suka tgk video make up balik melalui youtube, yela youtube je la yg plg byk video2 make up ni haha...

Sebenarnya saya ni tak berapa suka sgt pada make up , sebab leceh nak basuh balik dgn remover la apa la dan sebagainya.. lagi2 waktu kita boleh solat, argh tidak ! lagi malas k ! tp kkdg tu suka pula. senang cite ikut mood la , habis cite haha

So bila da hari2 buka video make up ni dia jadi terkesan pada diri kita tau, mcm skrg ni sy da mula suka cari brg2 make up yg serasi dgn kulit kita ni,

Tiba je kt kedai terus mati akal , sbb tak tahu nak beli apa, maksudnya tak tahu yg mana satu ok ke tidak dgn kulit kita , lagi2 foundation , bedak compact pastu lipstik,.

Padahal masa bujang dulu saya pernah join kelas Make up tau , harga kelas masa tu dlm RM200 gitu , cuma saya agak kecewa sbb dlm kelas tu satu habuk pun tak faham ,

Kali kedua lepas dah kawen tu , saya join lagi kelas sbb sy btl2 serius nak tahu sgt hal make up ni tp, itu pun masih tak faham lg . Pendapat sy dia ajar mcm gitu2 je tak serius sgt. takpe la, benda da berlalu, hehe

So lepas ni kalau nak join lagi kelas make up make sure saya kena cari yg btl2 pandai bab ni pastu sy akan byk bertanya je k yeah!!

Teringin nak masuk kedai make up SEPHORA , BOBBI BROWN, M.A.C mcm best je kan, dengar kat situ dia akan tunjuk ajar dari segi pemilihan brg make up, so tunggu sy dtg k !

ambil kat dalam google je


Produk yg saya pernah pakai sebelum ni BB by Elianto, bagi saya dia agak berminyak sesuai pada kulit yg jenis kering mcm saya ni kulit da la berlecak dgn minyak tambah lg foundation pergh...Pastu eyes shadow boleh tahan best !

ambil kat dalam google juga


Seterusnya Foundation by Farmasi Colour Cosmetic (FCC) mmg terbaik mesra dgn kulit sy ni.. cuma eyes shadow dia ada glitter so gatal pula kelopak mata ni hehe, lipstik pun ok mmg cun !

Ini pun saya ambil kat dalam google 


Foundation by Revlon pula ya Allah, bila pakai je foundation ni muka terus kena simen maksudnya kena air ke atau apa2 la still macam tu, jadi takut saya pasal rosak kang muka ni, patut la muka minah salleh cun2 haha tak masal.. btw foundation ni mmg waterproof sy tak berapa suka sgt la bahaya kalau nak pakai selalu setakat setahun sekali boleh la...

ambil kat google


pastu BB by Simplysiti pun ok juga sama mcm FCC , terbaik!

ok itu sahaja yg saya dapat share kan hari ni ,

k wassalam

Thursday, April 14, 2016

PERTAMA KALI JOIN CATERING

Assalamualaikum w.b.t.

       Saya nak share Sabtu lepas 9hb 4 , saya ada tolong satu team catering ni atas sebab kekurangan tenaga..

Serius ni, saya pertama kali join ... sebelum ni kalau ada apa2 kenduri ke kan.. tolong gitu2 je pastu penat tidur jap pastu rehat2 jap..

Tapi kali ni , saya kena buat kerja straight sampai la habis . fuh.. caya la sama sendiri.. penat yang teraaaamat tau,

Awal pagi saya dan suami da sesiap utk kesana pastu Saya baru je sampai tempat kena masak tu da kena suruh buat kerja , yela diorg taknak kita ni buang masa so diorg suruh saya kena potong timun dihiris macam batang mancis tu sebagai ulam laksa kedah, ini makanan tambahan tau,

Habis je selesai potong timun dlm 12 biji sambung lagi potong bawang dihiris mayang utk ulam laksa tadi tu lah, tak tahu la berapa biji, main buat je tapi mmg banyak k.. lepas tu selesai je break kejap saya sarapan jap , makcik2 kt situ kata nnti da tghri tkde selera nk makan da baik mkn awal.. masa tu sy da mula kurang nak makan, mcm nak muntah maybe mcm2 bau lauk kan.. dgn cuaca agak panas skrg ni kan.. mmg mencabar utk saya .

Dalam 15 minit kemudian saya sambung lg potong.. kali ni potong buah limau pulak , aduhai.. tadi bawang punya la banyak air mata keluar kali ni limau pulak, merecik-recik.. hbs basah purdah saya... dan blh pula purdah sy tertinggal , aduuuh ujian beno kali ni.. haha sabar ye.. first time kan..

Tepat pukul 1 ptg saya terus pergi ke bilik salinan utk cuci badan dan tukar pakaian yg berbau macam2,, da nak zohor kan, tak selesa la kalau busuk2 nak p solat.. so semua pakaian saya tukar tp purdah jeee tak tukar sbb tertinggal.. sedih ...

Ini la weddingnya, gamba dapo takde sbb tkde masa nk pgg phone 

lepas solat zohor sambung lagi , tolong diorg yg blm siap lg goreng ayam berempah , dlm masa yg sama masa tu hilang selera nak makan, kepala da pening2 , tekak macam loyer2 , mata macam nak tutup je.. tp apakan daya , terus kan je la, jgn kata ini last sy buat kerja sudah la.. haha

ok selesai goreng terus sambung lagi packing makanan utk staff bawa balik sebanyak 25 bungkus. ok packing laju2 sbb da tak tahan nak balik dan rehat itu je dlm otak sy fikir.. yg lain da tak nampak da, fikir nak balik nak balik nak balik pastu tidur, last2 sampai juga ke asar .. alhamdulillah selesai semua dan boleh balik , yahoo...punya la gembira sgt mcm kambing dilepas kan haha

Lepas asar , dlm hati mmg tak sabar da nak balik nih, tapi tetiba suami ajak p shopping jap sbb dia nak beli kasut pula, aduhai , yg td nak tidur tu terus hilang da, segar bugar jadinya, pasal apa entah blh jd gitu.. mungkin shopping ... ngade kan. gedik !

balik je shopping terus balik rumah dan Yahoooooooo.... apa lagi tidur la , da tak hirau apa pun sbb waktu tu mana blh tidur tp penat punya pasal semua lupa , sedar je da pukul 7 mlm , alhamdulillah dapat la juga rehat walaupun 20 minit je ..nnti lepas isyak.. kau terbongkang lah kt atas katil sampai esok pun takpe, yg penting solat jaga k.

so baru ku tahu kerja catering ni mmg penat , mmg elok beno dgn harga pakej catering dgn masakan yg sedap2 , apa2 pun kita kena hargai kerja mereka ni. :) saya da cuba merasa , ini salah satu pengalaman buat saya dalam hidup .

k wassalam.

Wednesday, March 30, 2016

Selamat Ulang Tahun Perkahwinan ke 3

Assalamu'alaikum w.b.t pada sahabat2 ku yg dikasihi...

Semoga kalian sihat2 saja ya ... :)

Semalam genap 29-03-2016 ulang tahun perkahwinan saya dan suami yang ke 3 ... Tiada apa yg disambut tahun ini, sebab atas kesibukkan dengan Niaga...

Memang suami ada ajak dinner tapi waktu tu memang rushing la nanti tak tenang dibuatnya,.. inshaAllah ada rezeki boleh je sambut kan... hehe..

kejap sungguh kan, pejam celik pejam celik pejam celik... dah 3 tahun k...

Dalam 3 tahun memang macam2 ujian tau.. al-maklum, org baru nak hidup dlm rumah tangga semuanya tak menyabar haha...

btw..

Apa yang saya harapkan adalah agar rumah tangga saya dan suami kekal bahagia hingga hujung akhir hayat saya. 

Dan doakan saya dan suami dapat zuriat dalam tahun ni 2016 amin.... :)

terima kasih sudi luang kan masa utk membaca dan jgn lupa follow ye.. 

love you all..

k wassalam.