.::. Cuba Tengok Berapa Ramai Orang Yang Ziarah .::.

Friday, September 1, 2017

Pengalaman Pergi Umrah Mengandung 5 Bulan

Assalamu'alaikum w.b.t.

Hai semua.. da lama sangat saya tak update kat blog kan.. sebuk la sangat sampai takde masa nak menggadap depan laptop haha..

Sebelum tu saya nak ucapkan Selamat Hari Raya AidilAdha Mohon Maaf Zahir Dan Batin dan juga semalam 31/08/2017 Hari Kemerdekaan yeeyy :D

Ok disini saya nak kongsikan serba sedikit , pengalaman saya ke Makkah dan Madinah.

Asalnya saya ada niat nak belanja suami ke umrah (tak cakap lg kt suami pasal ni) biarlah dia pergi sorang kat sana supaya next trip da ada pengalaman boleh la bawa saya pulakkan..

Lepas tu ntah macam mana kuasa Allah taala.. ada hamba Allah yg mulia ni nak sponsor suami pergi ke umrah.. Alhamdulillah rezeki dia , so apa lagi saya pun mesti la nak ikut pergi sesama... baru syok...

Niat dalam hati 2017 nak sambut birthday kat sana dan juga mohon pada Allah taala tentang zuriat.. 

Pergi office Andalusia terus Proceed ! Masa tu register bulan 6..

TUP TUP TUP !

Tetiba... ALLAHU AKHBAR .. terkejutnya saya...saya disahkan mengandung.. memang ada niat nak ke Makah nak doa banyak2 tentang zuriat tapi Allah taala dah bagi dulu sebelum kesana MashaALLAH.. hebat ALLAH..

Nak tak nak kena juga pergi dan teruskan niat ... alhamdulillah saya dapat sambut birthday saya kat sana.. syukur.. semuanya berpandu pada niat..

Ok untuk pertama kalinya.. Saya naik kapal terbang , awalnya saya dapat tahan dari muntah.. cuma telinga je la rasa berdesing... nak kena telan air liur banyak2... hahaha lawak je masa tu , terasa jakun pun ada...

Selama 9 jam di atas kapal memang saya susah nak lelap.. pusing sana pusing sini.. lagi2 memang tak pernah naik kapal jadi saya dapat seat ekonomi sahaja... suami dah tolong book seat yg fisrt class tp dah penuh.. takderezeki.. Allah nak ajar kami mujahadah dalam kapal...

Kerap juga la pergi buang air, risau sebenarnya.. risau pasal air kt dlm toilet makin kurang.. huhuhu 

Perut da mula bunyi macam2 ... sebelum bertolak tu.. saya tak sempat nak makan lagi.. sebab eksaited sangat... pastu bila dijamu makan kat dalam kapal tu.. saya tak boleh nak telan... bukan tak sedap tau.. mungkin pembawa baby juga.. terus saya tahan nak muntah.. yg saya dpt makan buah2an dgn dessert je...

Bila saya sampai je di airport Jeddah, saya terus muntah sebab loyer tau bila kapal tu nak menurun.. Saya terus menahan lapar, sampai la ke hotel .. terus tidur kepenatan..

Sepanjang di Madinah banyak tempat saya dapat ziarah, alhamdulillah semuanya Allah mudahkan.. dapat masuk Ar Raudhah tengok mimbar Nabi.. Allahu.. dengan sendirinya air mata banyak keluar tanpa dipaksa..

Di Makkah pula saya dapat pergi semua tempat ziarah kecuali GUA HIRA' sebab diorg buat malam lepas isyak.. saya rasa macam tak mampu nak mendaki dengan kandungan 5 bulan..

InshaAllah next time kita pergi juga.. Semasa saya menunaikan umrah.. buat sa'i , safa warwa.. alhamdullilah takde masalah.. siap boleh puasa ganti 1 hari ..

Tetiba...

Hari Terakhir nak balik kena buat apa ea yg kena tawaf sebelum berangkat tu.. saya tak berapa ingat dah.. nanti saya buka buku balik.. haa.. masa tu la Allah uji saya.. iaitu DEMAM... Sepanjang malam tu mengigil teruk, korang tahukan masa tu musim sejuk ui..sejuk sesangat...dengan tak bawa sweater , memang mencabar.. pastu banyak keluar masuk bilik air... hati rasa macam memang tak larat dah nak buat tawaf sebelum balik.. nak kena buat selepas subuh.. so kena la bergerak sebelum subuh

Itulah bila hati tu kata kita kuat.. maka Allah bagi sementara sihat.. banyak saya telan air zam2 sambil doa .. cepat2 la baik..

Kesian sangat kat suami pasal dia kena khidmat saya sebab saya terpaksa pakai wheel chair, tak mampu nak berjalan dah waktu tu.. sebenarnya saya ni tak sampai hati nak buat suami macam tu , tak nak bagi dia susah penat semua.. tapi apakan daya.. hari terakhir tu la kita org kena balik juga.. kalau tidak melepas la tiket flight balik Malaysia kan..

Alhamdulillah , selesai saja buat tawaf.. cepat2 balik ke hotel.. kemas2 dan terus pergi ke airport Jeddah..

Ramai yang masih tak tahu saya ni mengandung 5 bulan.. sebab memang tak nampak pun perut kedepan.. yela.. saya ni pakai tudung labuh .. pastu pakai jubah besar memang tak akan perasan pun ...

Sampai je Malaysia.. terus lega, dan tetiba hadir rindu... rindu sangat sebab tinggalkan Makkah dan Madinah.. inshaAllah azam nak pergi lagi.. kalau boleh setiap tahun saya nak kesana..

Itu lah kisah saya..

Terima kasih sebab sudi bagi luangkan masa membaca entry kali ni...

k wassalam